MARe prezintă publicului peste 150 de opere, expuse într-o clădire de 1200 mp desfășurată pe 5 niveluri, dotată cu toate spațiile, echipamentele, serviciile, programele și cadrele de specialitate cerute de exigențele muzeografice.
Reprezentând, probabil, cea mai importantă investiție privată într-un proiect de acest tip, MARe își asumă cu seriozitate rolul de catalizator, fiind un nou reper cultural pe harta orașului București și nu numai. Nou, atât din punct de vedere cronologic, cât și din punct de vedere al discursului, al abordării, al propunerilor sale și al unui important departament educațional, MARe își propune să fie din toate punctele de vedere un „spațiu-eveniment” deschis artei contemporane.
MARe/Muzeul de Arta Recentă, realizat și administrat de Fundația MARe, a fost deschis publicului în octombrie 2018.
Programul curatorial vizează în principal arta contemporană românească, fiind totodată deschis spre scena artistică internațională.
Fundația MARe a fost înființată in februarie 2015, cu misiunea de a susține și dezvolta activitatea MARe/Muzeului de Artă Recentă, primul muzeu privat din România, focalizat pe arta locală a ultimilor 50 de ani.
Muzeul deține peste 1000 lucrări de artă realizate de peste 250 de artiști români și străini, printre care menționăm Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Herman Nitsch, Lucio Fontana sau Michelangelo Pistoletto. Dintre acestea, peste 120 s-au aflat expuse în sălile de la etajele 1 și 2, în perioada octombrie 2018 – august 2023, în cadrul colecției Diversitate stilistică cu răspundere permanentă.
Arhitectura clădirii a fost realizata de YTAA – Youssef Tohme Architects, Beirut/Paris; design-ul interior (boutique) a fost realizat de Noro Khatchatryan/Bruxellesiar; amenajare peisagistică de Ana Marti-Baron (MDP Michel Desvigne).
Cei peste 1200 m2 ai clădirii cuprind 5 niveluri: subsol – cu spațiu expozițional si cu auditorium, parter – cu shop și cafeteria, etajele 1 și 2 – dedicate colecției permanente, mansarda – cu spațiu expozițional, spațiu pentru ateliere, biblioteca și zona de lectură; iar între niveluri există alte trei zone expoziționale; la toate acestea se adaugă grădina generoasă a muzeului.