exhibition:
the Picasso effect

ArtSay. Receptarea orală a artei americane în Europa de Est începând din 1960

Parte din proiectul  „Hot Art, Cold War: Three Eastern European Workshops”

MARe/Muzeul de Artă Recentă București, 18 mai 2023

ArtSay. Receptarea orală a artei americane în Europa de Est începând din 1960 este un simpozion asupra receptării alternative a artei și culturii vizuale americane în țările Europei de Est, majoritar (fost) comuniste care va avea loc la MARe/Muzeul de Artă Recentă în București pe 18 mai 2023. 

Receptarea alternativă înseamnă receptarea diferită de cea oficială, publicată, a expozițiilor de artă americană organizate în aceste țări sau consemnate în Europa sau în afara ei. Publicațiile oficiale ale vremii, recenziile specializate de artă sau de istoria artei, precum și ziarele și revistele Est-Europene urmau în mare parte direcția ideologiei comuniste. Fie erau cenzurate deschis, fie rezultatul unei auto-cenzuri subtile. 

Dimpotrivă, receptarea nepublicată cercetată în cadrul simpozionului cuprinde materiale variate, de la însemnări de jurnal (ale unor artiști și nu numai), pasaje din corespondențe private, amintiri consemnate, bârfe și cultură de atelier, cercuri de dezbatere informale și grupuri de studiu, la decupaje (re)contextualizate din ziare și cataloage, liste bibliografice și recomandări de lectură, invitații, postere cu reproduceri de lucrări de artă (înrămate sau nu), agățate în locuințe private sau birouri publice. Orice se presupune (retrospectiv) că funcționa drept semn de interes și susținere față de cultura vizuală americană sau o desemna drept influentă asupra dezvoltării artei est-europene a vremii poate fi un subiect pentru simpozion. 

Aceste date antropologice și istorice împrăștiate vor fi privite pentru prima dată într-o manieră sistematică și consistentă. Pe lângă analiza jurnalelor unor artiști, anterior publicate sau nu, altă sursă-cheie pentru simpozion va fi o serie de interviuri înregistrate cu martori ai expozițiilor americane timpurii organizate în această zonă a Europei între anii 1960 și 1980. Artiștii care au supraviețuit acelei perioade, care au format publicul expozițiilor americane și au continuat să reflecteze asupra lor, vor fi invitați să contribuie la simpozion și să le evalueze impactul (sau absența lui). 

ArtSay. Receptarea orală a artei americane în Europa de Est începând din 1960 va avea loc pe 18 mai 2023 la Fundația MARe/Muzeul de Artă Recentă, București, în sala Auditorium din subsolul muzeului.

PROGRAM 

10.00 – 10.40 

Andrea Pető, profesor la Departamentul de Studii de Gen la Universitatea Central Europeană, Viena, Doctor în Științe – Academia Maghiară de Științe.

Challenges of Doing Oral History Interviews about Difficult Pasts

10.50 – 11.30 

Filip Lipinski, istoric de artă și americanist, profesor asistent la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan.

Several Stories on American Artistic Encounters in Poland under Communism: Net, Kaprow, Exchange and Construction in Process

12.00 – 12.40 

Erwin Kessler, istoric de artă, membru al Institutului de Filosofie București, director MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Seeing American Art & Feeling European Influence

15.00 – 15.40 

Cosmin Popa, istoric, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română

Consolidation of a Communist dictatorship through false openness – the case of Romanian-American cultural exchanges in the 1970s. 

15.50 – 16.30

Călin Stegerean, istoric de artă, director al MNAR/Muzeul Național de Artă al României

My American Autobiography

16.40 – 17.20

Valeriu Mladin, Artist vizual român, Lector universitar la Catedra de Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București.

The Sandwich Man

17.30 – 18.00

zoom

Ana Maria & Hans Altman, ghid și asistent la instalarea expozițiilor americane în România: „The American Artist at Work”, 1979, „America Now”, 1980, „Museum Mirror of Community””, 1981.

Simpozionul este completat de interviuri (RO/EN; audio-video-text) cu numeroși artiști, istorici de artă și curatori din diferite generații. 

Materialele vor fi disponibile pe site-ul www.mare.ro, începând cu 15 mai a.c.

„Istoria orală este adesea văzută atât ca o promisiune politică, cât și ca o promisiune științifică. Colectarea poveștilor despre trecut pe care altfel nu le-am fi cunoscut are și un impact politic. Aceste povești ajută la combaterea provocării populiste recente la adresa scrierii istoriei, deoarece poveștile adunate în acest fel schimbă felul în care privim și scriem despre trecut. Istoria orală, procesul de creare a sensului din trecut și vizualitatea au o relație complexă. Nu numai din cauza modului în care creierul uman funcționează cu memoria scenică, văzând o imagine și descriind-o, dar cu ce limbaj se crede că această imagine este văzută este descrisă în mărturii.”

(Andreea Pető – Provocări de a realiza interviuri de istorie orală despre trecuturi dificile)

„Seeing American Art & Feeling European Influence este o investigație asupra experiențelor contrastante ale artiștilor locali – români – și ale publicului larg expuse la sfârșitul anilor 1960 și 1970 la o serie substanțială de expoziții de artă și cultură vizuală sau materială americană. 

Receptarea orală a publicului de specialitate românesc (artişti, studenţi, istorici de artă şi critici), adunată printr-o serie extinsă de interviuri retrospective, arată cum entuziasmul de a participa la evenimentele extraordinare ale artei americane a fost în mare măsură atenuat de influența de scurtă durată a operelor contemplate asupra dezvoltării reale a limbajului fiecărui artist și contextul mereu prezent constituit de interesul generalizat pentru modelele artistice europene.”

(Erwin Kessler – Văzând arta americană și simțind influența europeană)

Retrospectiv, credeți că influența artei și a culturii vizuale Americane asupra artei și culturii vizuale Românești, între 1965 și 1989 a contribuit la transformarea/dezvoltarea culturii și societății românești? Dacă da, în ce fel?
Nu cred că arta americană a avut vreo influență majoră asupra artei vizuale Românești.”

(Neculai Păduraru, artist)

Parteneri: Terra Foundation for American Art, Art in Translation, UniCredit Bank

Simpozionul se va desfășura în limba engleză!

Get tickets
Get tickets

open from monday - saturday
between 10:00-20:00

exhibition:
the Picasso effect