X
0

Expoziţie

"VALIE EXPORT. Import"

Artist

VALIE EXPORT

Data

18 decembrie \ Incepe

14 martie \ Incheie

VALIE EXPORT, Import,
 
 
18 decembrie 2020 - 14 martie 2021, MARe/Muzeul de Artă Recentă, bulevardul Primăverii 15, București
Partener: Forumul Cultural Austriac București
 
 
Un transport de 105 arme Kalashnikov a intrat în România, pe data de 10 decembrie 2020, pentru a ajunge la București, pe data 11 decembrie 2020, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii nr 15. Armele au fost transportate în 27 de cutii mari, fiecare conținând câte 4 arme, fiecare dintre acestea fiind depozitată în propria cutie. Plus un Kalashnikov care a venit separat.
 
 
Sună cel puțin straniu, dar este adevărat. Nu, nu ne pregătim de război, iar muzeul (uneori asemuit unui buncăr) nu se înarmează. Sau o face, dar se înarmează – ca și până acum - cu artă. Cele 105 arme Kalashnikov (reale, de altfel, chiar dacă nefuncționale!) constituie tot atâtea părți componente ale instalației ”Kalashnikov”, de artista austriacă VALIE EXPORT, instalație care va fi prezentată din 18 decembrie 2020 în expoziția ”Import” organizată la MARe/Muzeul de Artă Recentă.
 
 
Urmând expoziției ”Hermann Nitsch. Ritualuri/Rituals”, abia încheiată la MARe (pe data de 6 decembrie 2020), expoziția ”VALIE EXPORT. Import” reprezintă al doilea proiect de acest gen, pe care MARe îl realizează în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac București.
Deși contemporani, Hermann Nitsch (n.1938, Viena) și VALIE EXPORT (n.1940, Linz), reprezintă două lumi diferite care s-au întâlnit și s-au ciocnit pe scena artei vieneze din anii 60 și 70. Dacă Acționismul vienez exprimă un discurs eminamente masculin (Hermann Nitsch, Otto Muehl, Günter Brus, Rudolf Schwarzkogler), VALIE EXPORT reprezintă una dintre cele mai importante și mai definitorii voci ale feminismului mondial.
 
 
Ambele ”tabere” vor provoca și vor scandaliza, vor problematiza trupul, semnificațiile și codurile lui sociale, politice și ideologice, vor aborda critic relația dintre societate și media și vor folosi aproape toate tehnicile de exprimare artistică (desen, pictură, instalație, sculptură, video, teatru, performance etc.). Și-ntr-o parte și în cealaltă vom descoperi un univers conceptual în care limita, interdicția și normativitatea vor fi atacate frontal, inovator, provocând reacții puternice atât în rândul publicului, cât și al autorităților sau al presei.
 
 
VALIE EXPORT este, indiscutabil, una dintre figurile care au punctat decisiv în contul artei feministe austriece, cu impact la nivel internațional. Dar a făcut-o fără să pice în cadrul îngust și în stilistica previzibilă a ideologiei. Provocând fără menajamente mentalități și prejudecăți, VALIE EXPORT a reușit să fie senzațională, fără a căuta senzaționalismul, a scandalizat, fără a-și dilua discursul în zgomotul scandalului, a fost percepută ca agresivă, tocmai pentru că abordările ei au fost mereu calculate, aproape matematice, lipsite de umoralitate.
 
 
Anul acesta, în luna mai, VALIE EXPORT a împlinit 80 de ani! Iar expoziția ”VALIE EXPORT, Import” este o capsulă în care opera artistei este sintetizată și revelată publicului nostru în câteva dintre momentele sale definitorii.
 
 
”VALIE EXPORT, Import, 18 decembrie 2020 - 14 martie 2021 este o ocazie rară pentru publicul românesc de a întâlni lucrările uneia dintre pionierele la nivel internațional ale artei feministe. Expoziția VALIE EXPORT la MARe propune o perspectivă compactă, densă, asupra discursului ei. Vor fi prezentate lucrări definitorii ale artistei, precum fotografiile din seria performativă ”Action Pants: Genital Panic” (1969) sau cele din seria ”Body Signs” (1970), ori desenele delicate, rafinate, din seria Wellen (Valuri), din 2003 și 2004, și – desigur – impresionanta, dar și amenințătoarea instalație ”Kalashnikov” (2007), constând într-o piramidă de 105 mitraliere Kalashnikov (nefuncționale). În Auditorium MARe va fi prezentată o selecție extinsă de lucrări video timpurii ale artistei, care vor putea fi vizionate pe tot parcursul expoziției. MARe are bucuria de a realiza și de a prezenta Import de VALIE EXPORT în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac din București.” (Erwin Kessler, curator).