4 septembrie \ Incepe
25 septembrie \ Incheie
PNEUMA
Christian Fogarolli
Curatori: Erwin Kessler, Gabriele Lorenzoni, Diana Stîrlea
Proiect finanțat de Consiliul Italian (ediția a 6-a 2019), program ce promovează arta contemporană italiană pe plan internațional de către Directoratul General pentru Creativitate Contemporană al Ministerului Italian al Patrimoniului Cultural și al Turismului
MARe, București
04 septembrie – 25 septembrie 2020
Vernisaj: 04 septembrie, 18.30
Expoziția Pneuma a lui Christian Fogarolli explorează sănătatea mintală în societatea contemporană, proiectul dezvoltându-se pe fundalul actualei crize mondiale a sănătății prin această a doua expoziție din proiect, solo show-ul prezentat la MARe în București.
Prin explorara imaterialității și a intangibilității bolilor mintale, cercetarea lui Fogarolli înaintează întrebări actuale: mai putem începe un proces de de-stigmatizare și reconsiderare a bolilor mintale? Cum privim condiția binară ce face distincția între „deviere” și „normalitate”?
Multiplele călătorii ale lui Fogarolli, rezidențele de cercetare, colaborările în zece țări diferite și imersiunea în diverse realități europene l-au condus pe artist către conceperea unui proiect ce conține lucrări imersive, concepute și alcătuite ca rezultat al colaborării strânse cu pacienți, cu personal medical și cu cercetători. În România în mod special, Fogarolli a luat contact cu realități publice și private legate de sectorul sănătății mintale și a recuperării.
Țările implicate în proiect sunt: Italia, Elveția, Austria, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, România, Cehia. Fogarolli a creat pe parcursul proiectului relații cu unele dintre instituțiile psihiatrice importante, dezvoltând o comparație directă cu cei ce locuiesc în aceste locuri, investigând analitic clasificarea proceselor de tulburări mintale și a marginalizării acestor persoane.
Pe fondul acestei cercetări și ca urmare a curentei crize globale a sănătății, Fogarolli a alcătuit pentru MARe o expoziție pentru etajele 2.5 și 3 ale muzeului, formată dintr-o instalație ambientală multimedia ce interacționează cu sculpturi din sticlă și cu o lucrare audio-video și cu fotografii create prin colaborarea cu institutul de cercetări psihiatrice al Universității din Trento (CIMeC) și al King's College din Londra.
Întregul proiect este prezentat prin diverse expoziții precum cele recent finisate la STATE Studio Berlin și La Fondazione di Roma, după MARe continuând în spațiile de la Schwarzescafe la Löwenbräukunst din Zurich și MAMbo - Museo d’Arte Moderna di Bologna.
La finalul seriei de expoziții, va fi publicat un catalog cu eseuri scrise atât de colaboratorii medicali cât și de cei artistici. Catalogul va conține și o serie de imagini inedite ce vor reface cronologia proiectului și a cercetării pe traseul geografic al călătoriilor lui Fogarolli. O serie de evenimente-PNEUMA, laboratoare, seminare, conferințe, prezentări vor fi găzduite de instituțiile partenere: centre medicale de cercetare, universități, academii, asociații și centre de tratament.
Lucrările finale vor fi parte din colecția MAMbo.
Mulțumiri pentru sprijinul cercetării întreprinse în București:
- Teodora Ciolompea, manager al Spitalului Clinic „Sfântul Stelian”
- Claudia Vilcianu, psihoanalist
- Carmen Angheluta, manager al Spitalelor de Urgență, Ministerul Sănătății
- Maurizio Passerotti, Consulul Italiei în România
- Erwin Kessler, director al MARe
- Diana Stîrlea, MARe
- Ioana Șerban, curator asistent MARe
Christian Fogarolli este un artist italian născut în 1983. A urmat un masterat în studierea, diagnosticarea și restaurarea picturii moderne și contemporane la Universitatea din Verona în 2010 și deține o diplomă de specialist în conservarea patrimoniului cultural de la Universitatea din Trento. Cercetarea lui este supraîntinsă de relația dintre artă și discipline și teorii științifice și modul în care cele din urmă s-au folosit subconștient de modalități creative pentru a avansa. Lucrările lui investighează relația ierarhică dintre diferite specii, atributele devierii și ale bolii în relație cu metode canonice de confecționare a categoriilor muzeale, arhivistice și științifice.
Demersul său provine din cercetare istorică a lumii contemporane prin diverse forme de expresie, de la instalație ambientală la fotografie, de la sculptură la video.
Rezultatele cercetării sale au fost expuse în evenimente ca dOCUMENTA (13) cu prezentarea exclusivă a proiectului de cercetare Lost identities (2012); la Mart Museum of Rovereto (2013); Maison Rouge din Paris (2014) Foundation Museum Miniscalchi Erizzo (2015); de Appel arts center din Amsterdam (2015); a 5-a Bienală internațională din Moscova (2016); Hunterian Museum din Glasgow (2017); Gayté Lyrique din Paris (2017); Haus der Kulturen der Welt din Berlin (2017); Galleria Civica Mart, Trento (2014-18); Les Rencontres de la Photographie, Arles (2018); MAXXI, National Museum of the 21st Century Arts, Roma (2018); Hrdlicka Museum of Man, Praga (2018); Palazzo Fortuny Museum Veneția (2018); Musée de Grenoble (2019). Recent, i s-au decernat premii pentru cercetare de către Colegiul Doctorilor și Mütter Museum din Philadelphia și Futura center for contemporary art din Praga (2018). În 2019 a primit prestigiosul premiu al Consiliului Italian acordat de Ministerul Italian al Patrimoniului Cultural.