X
0
MARe de MIC în luna iulie
\ 7 iulie
BannerImage
Banner

Patru weekenduri cât patru veri. MARe de MIC invită copiii la... MARe. Alături de colegele noastre, Alexandra Zegrean și Ana Lăzărescu, cei mici vor pleca în călătorii fascinante.

Cambridge School of Bucharest este partener al MARe pentru programele educaționale.

 

7 iulie – Ana Lăzărescu: "Lucrarea secretă"

Când vine vorba de interpretat personaje, copiii sunt întotdeauna primii. Ne-au arătat în edițiile trecute că imaginația lor funcționează cel mai bine când este antrenată prin joc. Au reușit în mod remarcabil să intre în pielea unor mici spioni de artă și au excelat atunci când au imitat diferite personaje din tablouri. 

De data asta suntem curioși dacă cei mici au pasiunea de a colecționa diferite obiecte. Fie că este vorba de cartonașe, jucării, machete, stickere sau abțibilduri, noi îi provocăm să își imagineze că în loc de toate acestea vor colecționa artă. Urmează ca fiecare dintre ei să își aleagă un tablou pe care l-ar cumpăra pentru a-l duce acasă și alătura colecției. Acest tip de activități au fost printre preferatele lor, iar ARTventurierii au felul lor special de a interpreta rolurile, oferind de fiecare data acea savoare magică lecților noastre. 

În același timp știm cât de mult le plac ghicitorile, secretele și mesajele ascunse din muzeu. Ășa că fiecare dintre ei va ține secretă lucrarea preferată, nu o va dezvălui celorlalți, iar grupul va trebui să ghicească prin întrebări specifice legate de dimensiune, tehnică sau de tema abordată pentru descoperi care dintre ele este cea alesă de colecționar.

Așadar, duminică ne transformăm în mici critici și colecționari de artă și ne alegem o lucrare preferată de pe fiecare etaj al muzeului, o lucrare pe care o considerăm potrivită pentru a se alătura colecției noastre. Fiecare va ține această informație secretă, iar provcarea este ca grupul să încerce să descopere lucrarea secretă prin întrebări atent puse, în timp ce colecționarul va avea datoria de a da răspunsuri cât mai îmbârligate fără a se îndepărta de adevăr. Cin' să fie, cin' să fie oare? Hmmm, rămâne de văzut cât de repede vor intui corect răspunsul corect în funcție de indicile oferite.

În partea practică a atelierului fiecare va reinterpreta lucrarea secretă cu pensula și va vorbi despre locul în care ar vrea să o expună odată ce aceasta va fi gata.

Abia așteptăm să vedem ce lucruri născocim alături de minunații noștri ARTventurieri! Și cine știe, poate că părinții vor avea norocul să plece acasă cu o astfel de lucrare de colecție realizată de micii lor artiști.

14 iulie – Alexandra Zegrean: “Unde-s doi, creativitatea creşte”

Cu toţii ştim vorba aceea “Unde-s doi, puterea crește”, dar oare funcționează la fel și dacă spunem “Unde pictează doi, creativitatea crește.”? Exact la această întrebare vom încerca să răspundem alături de ARTventurierii noştri. 

Știm cu toții că fiecare artist MARe a fost inspirat de alți artişti, fie ei contemporani sau de-o vârstă cu stră-stră-stră bunicii. Practic, am putea spune că o lucrare are involuntar mai multe voci și idei, stiluri şi influenţe, mentori şi elevi. Deși pare complicat, îi vom ruga pe micii artiști să testeze această idee într-un mod foarte simplu şi direct: se vor inspira unul pe celălalt în cel mai neaşteptat mod şi moment. După ce vom descoperi legături ascunse între lucrările din muzeu, cei mici vor începe să lucreze la propria lor lucrare pe baza unei teme alese împreună. 

Totul va merge lin şi calm până...SCHIMBĂ. Lucrările se vor schimba între copii şi elementele deja schiţate vor primi un nou înţeles, unic şi de neaşteptat. Desigur, mai avem şi alte surprize, dar pentru că vrem să păstrăm misterul, va dăm doar un indiciu : lucrările finale vor conține…mai multe voci și idei. Cum adică? Cum vine asta ? 

Veniți și voi duminică, 14 iulie, și veți află răspunsul la toate intebarile. Până atunci, unde-s mulți, distracția crește așa că va așteptăm cu MIC cu MARE la atelierul nostru de ARTventurieri.

21 iulie – Ana Lazarescu: Lipim, decupăm şi ne distrăm

În această duminică, înlocuim pensula cu foarfeca, iar culoarea cu bucăți din ziare, fotografii şi picturi. Văzând lucrările lui Ion Bârladeanu de la etajul unu, am putea spune că oricine poate decupa şi lipi câteva elemente obişnuite, din ziare sau reviste. Însă este nevoie şi de o intuiţie nativă şi de o idee bună pentru a reuşi o compoziţie surprinzătoare şi bine încadrată. Suspectăm că naturaleţea şi spiritul ludic al copiiilor reprezintă un mare avantaj în acest caz. 

Rămâne de văzut în ce măsură vor reuşi aceştia să îmbine diferite elemente pentru a transpune în plan artistic un mesaj, o interpetare a temelor discutate în prima parte a atelierului. 

Sigur că, în zilele noastre colajul digital este ceva comun şi firesc chiar şi pentru copii, care au încercat cel puțin o dată decuparea sau alăturarea a două imagini cu ajutorul diverselor programe pe calculator sau a aplicaţilor pe telefon. În această plină evoluţie a fotografiei digitale, câţi dintre noi mai încearcă realizarea unui colaj în stilul clasic? 

Veţi fi surprinşi de doza de autenticitate pe care o oferă realizare unui colaj folosind hârtie colorată, desene realizate de copii, ziare, afişe şi nu numai, rupte spontan, fără un desen prealabil. Cu ajutorul bucăţilor rupte putem realiza compoziţii tip mozaic, de exemplu. Poate fi abordată orice temă de compoziţie. Acest procedeu poartă denumirea de tehnica formelor rupte. 
Cei mici vor experimenta în grup diferite emoţii și idei pe care vor învaţă să le exprime în tehnica unui colaj. Împreună vom realiza propriile noastre filme, doar că de data asta nu va fi video ci colaje la fel de grăitoare și pline de suspans, haz sau dramă. Suntem nerebdători ce poveste vor alege să spună!


28 iulie – Alexandra Zegrean: Astazi mă simt…portocaliu


Uneori, ni se mai întâmplă să vedem totul în negru, dar ne amintim rapid că “la vie en rose” este o alternativă mult mai placută. Alteori, când pisica (sau câinele, sau hamsterul sau fratele mai mic) ne mănâncă tema, parcă vedem roșu în fața ochilor. Dacă era și o temă importantă, simțim deja cum ne albim dintr-o dată la față. Totuşi…oare cum e să te simți portocaliu ? Sau verde, saur roz bombon?

Ei bine, în această duminică ne alegem o culoare, o capturăm în cât mai multe lucrări din muzeu şi o discutăm în detaliu. Oare galben-ul dintr-o lucrare înseamnă același lucru cu galben-ul din altă lucrare ? Da…nu…poate…în nici un caz…și totuși… E treaba grea, vă spunem noi. Dar taaaare palpitantă. 

Provocarea ARTventurierilor va fi să creeze o lucrare proprie, folosind o singură culoare, țînând cont și de ce au observat în lucrările din muzeu. Suntem siguri că ne vor uimi cu atenția lor, dar mai ales cu ideile năstrușnic de creative. 

Așa că vă așteptăm cu drag duminică, 28 iulie, să vedem ce culoare descrie cel mai bine ideile voastre. Pregătiți de curcubeu?

 

1  Tip eveniment