X
0
Ion Grigorescu. Expoziție și lansare catalog
\ 17 decembrie
BannerImage
Banner
MARe prezintă:

„𝐈𝐨𝐧 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮 - 𝐈𝐜𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐦𝐢𝐬̦𝐜𝐚𝐭𝐞”
𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝐴𝑟𝑡𝑎̆ 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑎, 𝑐𝑢 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑒𝑟𝑒𝑎 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑎 
 
17 decembrie 2022 - 15 ianuarie 2023
 
𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣 𝟏𝟕.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕.𝟎𝟎

”Pictura se dovedește un vast teren de tir către cele mai diverse și neșteptate ținte, fără nici o grijă pentru coerența stilistică, ideologică, morală sau conceptuală. Un instrument perfect pentru mitologizare și demitologizare, pentru construcție și deconstrucție, pentru emoție și reflecție. Un spațiu al libertății totale, în care artistul rătăcește ca într-o grădină feerică, bucuros să se-ndoape deodată și cu mere și cu pere și cu caise și cu cireșe și cu mure. Toate coapte și toate abundente, la-ndemână. E un moment în care se resimte nu doar experiența și abilitatea artistului, ci și un fel de curiozitate creatoare trăită cu detașare. Pictura îi permite lui Ion Grigorescu să facă pictură (nu neapărat tablouri, ci entități pictate, de la icoane la obiecte neo-dada ) și să fie concomitent distanțat de pictarea ca atare, să fie critic, lucid, să fie un intelectual la muncă în arta care-l fericește.” ERWIN KESSLER
 
 
”Lucram la mînăstirea Antim, în perioada așa-zisă de ucenicie. Mă pregăteam pentru a primi autorizația de lucru. Cînd plecam de la mînăstire, treceam prin spatele Tribunalului și am văzut niște camioane din care erau coborîți copii cu cătușe la mîini. Am avut un șoc. Mi-am dat seama că locul ăsta de lucru al meu cu biserica e singurul loc în care omul poate să se mărturisească, să spună ce se întîmplă cu el, fără să se teamă de minciună, de răspunsuri mincinoase. Restul lumii, la Uniunea Artiștilor, în învățămînt sau în toate serviciile astea din oraș minciuna era pe primul loc.O epocă înghițitoare, îi înghițea pe oameni. Trecuseră atîția ani de socialism și oamenii se adaptaseră. Altfel cum să trăiești? Dar să nu zic de bisericile astea așa foarte oficiale, ca Antimul, ci mai la țară, cum lucram eu, pe la Craiova, prin sate, oamenii sînt simpli și nu-și ascund gîndurile. Faptul că lucram în lumea asta mi-a dezvăluit ce înseamnă să fii om. În timp ce angrenajul ăsta al expunerilor în expoziții - aici, în Capitala țării - era blocat de relațiile în care oamenii încercau să se ascundă. Și reușeau.”
ION GRIGORESCU 
 
 
𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐭𝐚𝐥𝐨𝐠
𝐈𝐎𝐍 𝐆𝐑𝐈𝐆𝐎𝐑𝐄𝐒𝐂𝐔 
𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝟏𝟗𝟔𝟑-𝟐𝟎𝟐𝟐
editura VELLANT
 
Un catalog științific, de cercetare, de 544 de pagini (bilingv, română/engleză), ilustrat cu 800 de reproduceri color. MARe/Muzeul de Artă Recentă București deține o serie amplă de lucrări reprezentative de Ion Grigorescu, de la începuturile sale în anii 1960 până la ora actuală, lucrări realizate în cele mai diverse tehnici, și care l-au consacrat pe artist – pictură, desen, fotografie, film video, obiecte decupate în metal, care vor fi expuse la Muzeul de Artă Constanța. 
 
Totodată, ca ilustrare a dialogului critic pe care Ion Grigorescu îl întreține cu arta românească modernă și contemporană, una dintre lucrările din expoziție a fost inserată, pe 16.12.2022, în colecția Muzeului de Artă „Dinu și Sevastia Vintilă”, din comuna Topalu, jud. Constanța.
 
“Acum cinci ani, MARe lansa primul catalog critic al operei unui artist în viață – Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2017. Dincolo de demersul laborios, de aparatul științific al investigației și de inventarierea minuțioasă a celor peste 650 de lucrări, cu toate datele lor tehnice, era sesizabilă provocarea. Era primul catalog critic dedicat unui artist român în viață. Din opera sa proteică era aleasă pictura, în raport cu care artistul se declara chiar în interviul din catalog drept un impostor, un „îngăduit în pictură”, dar care era ipostaziată astfel drept cheia de boltă a operei sale.Alegerea făcută de MARe în 2017 este întărită de cursul firesc al producției artistice a lui Ion Grigorescu, de expoziții și de interesul public față de opera sa pictată. Acest lucru, dar și apropiata epuizare a primei ediții a catalogului, a impus publicarea prezentei ediții revizuite și masiv adăugite, cu peste 150 de lucrări nou repertoriate, care dă o perspectivă mult mai amplă și profundă asupra operei sale picturale.”
ERWIN KESSLER
 
concept copertă și design grafic: 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬̦