Între 1 septembrie 2021 și 15 iunie 2023, MARe/Muzeul de Artă Recentă desfășoară programul multianual Fabrica de Sens.
Organizator: MARe/Muzeul de Artă Recentă
Sponsori:
UniCredit Bank
Uriage, Puressentiel
Parteneri media:
Program finanțat de AFCN. Administrația Fondului Cultural Național
*Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Fabrica de Sens este un program educațional de o complexitate unică în mediul muzeal local și nu numai. Pornind de la înclinația naturală a MARe/Muzeului de Artă Recenta spre temele, tehnicile, ideile și practicile de actualitate, programul educațional, prin toate compartimentele sale diverse și totodată coerente, vizează racordarea participantilor (copii, adolescenti, adulti, dar și cadre de specialitate) la cele mai specifice experiențe ale prezentului. Fabrica de Sens urmărește apropierea și asimilarea artei atât la un nivel practic ce vizează îndemânarea artistică și deprinderea tehnicilor (de pictură, sculptură, foto și video), dar și la un nivel teoretic de înțelegere a imaginii și a sensurilor ei. Întregul program este mai mult decat un demers didactic, el este profund racordat la experiența directă a participanților cu spațiile, cu colecțiile și cu expozițiile muzeului. Este un program care nu doar se desfășoară într-un muzeu, într-un sector aparte și izolat al acestuia, ci componentele sale se petrec direct în muzeu, interacționeaza profund și permanent cu spațiul de expunere, cu operele, cu vizitatorii, cu celelalte programe ale muzeului, ca un veritabil laborator perpetuu care profită de dinamica unică MARe.
Fabrica de Sens presupune cursuri de artă (inclusiv cursuri speciale pentru copii cu hipoacuzie), de fotografie, de artă video, ateliere, seminarii, conferințe și prelegeri și, desigur, expoziții.
Calendar și activități
Pentru copii
09.2021 – 06.2022: Pictoria & Sculptoria este un curs de pictură și sculptură care îmbină îndemanarea manuală cu capacitatea intelectuală de înțelegere a unei imagini de artă. Cursul creează o punte între universul copiilor de 8-12 ani și lumea artei contemporane pentru ca aceasta să le devină familiară. Curs de educație vizuală, susținut de artista Ioana Ionescu (Regina Ionescu).
10.2021 – 02.2022: Imagini sonore (curs pentru copii cu hipoacuzie), este unul dintre cele mai complexe si inedite cursuri, care se adresează unui segment adesea neglijat, acela al copiilor și adolescenților hipoacuzici cu implant cohlear, care întâmpină dificultăți de integrare în sistemul de comunicare al societîții actuale, în ciuda numeroaselor îmbunătățiri tehnologice curente.
5 module interdisciplinare, cu Elena Ghițoiu, Cosmin Manolescu, Dimitre Gora, Cătălin Munteanu și Ana Lăzărescu.
06-07.2022: Arhifoto, este un curs urban-performativ de fotografie arhitecturală, care descifrează și/sau propulsează sensuri în suprasaturația vizuală din jurul nostru pentru a-i învata pe elevi ce este o fotografie bună, capabilă să furnizeze privitorului mai multe paliere de semnificație. Curs realizat de Rareș Toma.
09-10.2022: Filmul tău pe ecran MAReconstituie o ocazie pentru adolescenți să folosească camera foto a smartphonului personal prin distanțarea față de folosirea curentă a acesteia și întoarcerea reflexivă asupra imaginii. Își vor însuși tehnici de manipulare a imaginii atât teoretic, vizualizând și comentând producții cinematografice care au făcut istorie, cât și practic, filmând și montând propriile video-uri realizate cu telefonul personal. Curs realizat de artistul Christian Ionescu (Regele Ionescu).
12.2022 – 05.2023: MARe de Mic, atelierele de duminică, realizate de Elena Ghițoiu și Ana Lăzărescuvizează cultivarea spontaneității imaginației copiilor și explorarea de către aceștia a lumii imaginilor și obiectelor artistice sau mai puțin artistice, din viața cotidiană.
Pentru adulți
10.2021 – 03.2022: Arta și orașul – 1974- 2021, expoziție.
11.2021 și 06.2023: Training in Art Mediation, sesiuni de dezbateri online cu speakeri internaționali / mobilități dezvoltare profesională
05-06.2022 și 05-06.2023: Modul de proceduri actuale în lumea artei, mobilități și dezvoltare profesională.
06-07.2022: Ferma de artă de la Liteni, rezidență artistică (2 săptămâni) și producție interdisciplinară (expoziție-eveniment cu lucrarea comună rezultată în urma rezidenței). 5 artiști implicați
11.2022 – 04.2023: FilMARE, seminarii lunare de cultură cinematografică, realizate de și cu regizorul Cristi Puiu
01-15.06.2023: Festivalul Fabrica de sens, include expoziții cu lucrările copiilor și expoziție cu lucrarea de la Liteni, un performance cu copiii hipoacuzici, proiecție de filme de la cursul Regelui Ionescu, un spectacol de la Unteatru și sesiunea a doua din Modul de procedure actuale în lumea artei
Prin complementaritatea cursurilor pentru copii și adolescenți, Fabrica de sens se adresează adulților (atât artiștilor și specialiștilor din domeniul artei și educatiei, cât și publicului larg) printr-o serie de proiecții & dezbateri dedicate artei cinematografice – FilMARe, Ateliere cu Cristi Puiu; sesiuni on-line susținute de speakeri internationali, despre problematica receptării artei contemporane – Modul de proceduri actuale în lumea artei; printr-un modul de perfecționare și dezvoltare profesională pentru traineri MARe și curaori din alte muzee din țară – Training in Art Mediation; precum și printr-un program de rezidențe artistice interdisciplinare în contextul ansamblului artistic-muzeal care se dezvolta la Liteni, Suceava – Ferma de Arta. De asemenea, programul include o expoziție de artă contemporană românească – Arta și orașul – 1974- 2021 – care presupune o recontextualizare și reconsiderare a uneia dintre expozițiile cheie ale anilor ’70-’80 din România, Arta și orașul, de la Galeria Nouă
Proiectul se va încheia cu Festivalul Fabrica de Sens, în cadrul căruia vor fi organizate și deschise, intensiv, expoziții tematice cu cursanți din fiecare program în parte, dar și o serie de proiectii de filme, concerte, serii de performance si întâlniri cu artisti consacrati si traineri. Cu acest prilej, vor fi decernate premii la fiecare categorie si program din cadrul Fabricii de Sens.
Fabrica de Sens este concepută ca un mecanism complex de mediere artistică, prin intermediul căreia Fundația MARe vizează concomitent dezvoltarea semnificațiilor, dar și a sensibilitatii, oferind participanților acces la palierele conceptuale și emotionale ale artei actuale, care frecvent apare, la prima vedere, ca fiind încifrată și inaccesibilă.