Programul cursului:
Interval: 4 aprilie - 6 iunie.
Număr ședințe: 8.
Durata unei ședințe: 2 ore.
Calendarul ședințelor:
Pentru cursanții romani
Ziua de curs: Sâmbătă.
Datele: 4, 11, 25, aprilie / 9, 16, 30 mai / 6, 13 iunie
Pentru cursanții străini
Zilele de curs: miercurea si joia
Datele ședințelor: 1, 2, 8, 9 aprilie / 29, 30, 13, 14 mai
Participanți – un grup de minimum 10 persoane, maximum 15. Toate materialele necesare programului vor fi puse la dispoziție de MARe/Muzeul de Artă Recentă.
***
Fabrica de sens se adresează celor ce iubesc arta, citesc, merg la cursuri și ascultă conferințe despre artă ținute de diverși profesioniști dar constată că rămîn, totuși, nemulțumiți. Nemulțumiți pentru că la început le place Rembrandt, Van Gogh ori un peisaj de Andreescu, dar apoi dau peste tot de specialiști care le vorbesc despre cote, randamente, investiții, despre politici și atitudini sociale sau despre semiotici, structuri, secțiuni de aur, ermetisme și autisme. Primesc astfel o serie de cunoștințe și poziționări care îi distanțează de artă, pentru că o plasează acolo, în afara lor, nu aici, în preajmă. Fabrica de sens vorbește celor care, atrași de artă, realizează că nu vor să mai stea la o distanță pur cognitivă de ea, ci vor să îi intre sub piele, să scape de proceduri și de tehnologii sofisticate care arată că și acest teritoriu al plăcerii e tot un domeniu în care competența îngroapă dorința. Fabrica de sens scoate arta de sub dominația brokerilor de sens.
Fabrica de sens scutură rutina de a vedea arta ca fiind o reproducere despre care se vorbește neutru, ca fiind a altcuiva, departe, și readuce aspirația apropierii de obiectul de artă. Este un parcurs prin care participanții devin veritabili protagoniști ai relației cu arta. Protagoniști, nu profesioniști - pentru că mereu va fi păstrată latura subiectivă, de diletant, a celui care este atras de artă pentru propria-i plăcere. Fabrica de sens transformă participanții din receptori ai sensului în fabricanți în timp real ai acestuia. Ea readuce sensul la subiectul acestuia – cel care ține arta în fața ochilor, în casă, în birou, în cap, în amintire, în fața obiectivului camerei, în fața prietenilor și copiilor, în fața prezentului propriu.
Fabrica de sens este despre cum pui tabloul pe perete, fotografia în ramă și sculptura în cameră, despre cum îi observi starea de conservare, evoluția în timp, problemele pe care le poate avea suportul sau ancadramentul operei, cum reacționează ea în raport cu schimbările de temperatură, umiditate și luminozitate. Despre cum pui acest organism viu în discursul interior și despre cum îl poziționezi în ansamblul exterior, cum relaționează o lucrare cu alta și întregul ansamblu cu mediul său înconjurător. Despre cum și de ce alegi o ramă, la ce înălțime agăți o lucrare, ce passe-partout îi pui, din ce unghi o privești, dar și despre ce poveste iscă ea în experiența proprie, în memoria și afectivitatea fiecăruia, despre cum obiectul de artă face corp comun cu corpul receptorului, căruia îi spune ceva și pe care totodată îl expune celor din jur, cărora le spune ceva despre cel ce le deține. Fabrica de sens readuce arta la utilitatea ei casnică și cosmică totodată. Un asemenea dezvăț de socializarea artei și de învățare a însușirii artei nu se putea derula într-o instituție sau muzeu de stat, pentru simplul motiv ca acolo este vorba despre angajați care au de a face cu lucrări de artă care nu le aparțin, ci aparțin societății, urmașilor urmașilor lor, adică nimănui anume.
La MARe/Muzeul de Artă Recentă arta este la casa ei, e re-privatizată, subiectivizată, este o chestiune personală. Fabrica de sens aduce către subiectivitatea fiecăruia lucrări de artă care vin din domeniul privat al cuiva. Ele trec din domeniul privat al artistului (care va fi prezentat în prealabil) spre domeniul privat al colecționarului (care va fi și el conturat), pentru a ajunge în domeniul privat (temporar) al participantului care își propune să-l asimileze. Fabrica de sens acordă acces privilegiat la cele peste 500 de lucrări de artă contemporană din colecția MARe/Muzeul de Artă Recentă, aflate în depozitul recent amenajat al muzeului. Acolo fiecare participant își poate face propria selecție de lucrări la care dorește să se facă referire în discuții.
Ulterior, după prezentarea tuturor lucrărilor alese de către participanți, ei se vor reuni în două grupe care vor alcătui, cu lucrările respective (cărora le pot fi adăugate, după caz -și în urma unei susțineri în echipă-, alte lucrări, din alte surse), propriile expoziții. Vor deveni curatori ai propriilor opțiuni estetice și vor lucra nu cu imagini, cu reproduceri ale lucrărilor, ci cu operele reale, pe care le vor pregăti pentru a fi expuse către sine și către colegii din grup. Cele două grupe își vor susține opțiunile curatoriale în dezbateri plenare ale întregului cerc de participanți. Ulterior, după împărțirea sarcinilor fiecărei echipe (unii pot acționa ca documentariști, alții ca fotografi sau ca designeri ai expoziției, ai afișului , ai invitațiilor sau, după dorință, ca panotori efectivi ai lucrărilor), vor elabora cadrul și condițiile în care selecția propusa va fi expusă la MARe/Muzeul de Artă Recentă cu asistența tehnică a personalului muzeului. Împreună cu coordonatorul Fabrica de sens fiecare echipă va alcătui nu doar un plan de expunere și un concept curatorial, care să reflecte relația membrilor cu lucrările alese, ci și eseuri care să argumenteze, din perspective diverse, alegerile făcute și intențiile curatoriale urmărite. În măsura posibilităților, textele respective pot să devină texte de sală pentru expoziții sau chiar cataloage tipărite.
Pe parcursul derulării programului Fabrica de sens, va fi organizată o expediție în străinătate (două zile), pentru participa la un vernisaj la o galerie sau o instituție de artă care expune un artist român contemporan. În felul acesta se va intra direct înăuntrul acelui țesut invizibil care este lumea artei actule, printr-o conectare imediată nu doar la creatorii de artă ci și la cei care construiesc discursul curatorial al vremii noastre, dar și la colecționarii, criticii și publicul străin al operelor produse de artiștii români, pentru a oferi astfel un context mult mai larg sensului pe care programul Fabrica de sens îl are în vedere.