X
0
CONFERINȚĂ JEFF WALL LA BUCUREȘTI
\ 8 octombrie
BannerImage
Banner

Jeff Wall. Pentru prima oară în România

Luni, 8 octombrie 2018, ora 16:00, cu o zi înainte de inaugurarea oficială, MARe/Muzeul de Artă recentă vă invită la conferința susținută de artistul Jeff Wall, în aula Bibliotecii Central Universitare din București. Conferința precede vernisajul expoziției ”MEN”, prima expoziția Jeff Wall în România, care va avea loc pe 9 octombrie, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii nr 15, București.

 

Jeff Wall este unul dintre cei mai importanți artiști conceptualiști internaționali. Într-o lume în care tehnologia permite oricui să fie sau să devină fotograf de ocazie, în care filtrele, platformele de socializare permit ”post-producții” standardizate, cu o sumă de opțiuni ce poate fi diversificată doar contra-cost și apoi publicate în timp real, Jeff Wall apare ca fiind deopotrivă un ”clasic” și un inovator.


Jeff Wall nu face ”poze”. Nu vânează instantanee, momente, clipe. Jeff este un eseist, un gânditor, un analist. Le vede, le arhivează, dar nu se lasă subordonat lor. El descompune pentru a realcătui, neagă pentru a afirma, corectează realitatea tocmai pentru a o salva de la propria falsificare. Fotografiile lui sunt rezultatul unei munci asidue, susținute, chiar regizate. El nu pretinde că se lasă ”dus” de un context, nu sugerează că ar ”fura” din mers o scenă cotidiană sau profilul unui peisaj (urban, ori ba). 


Dimpotrivă, multe dintre lucrările sale celebre presupun un efort de câteva luni de zile în care ”instantaneul” fabricat este suma indefinită a unei multitudini de instantanee care recompun imaginea potrivit unui scenariu, a unei regii, a unei post-producții. Într-un anumit sens, considerând amploare și complexitatea procesului, în fiecare fotografie a lui Jeff putem descoperi un film întreg, redus la un singur cadru. Un cadru al tuturor cadrelor impuse de scenariu. Această impresie este susținută și de dimensiunile remarcabile ale fotografiilor sale, care sugerează un ecran de cinema.

Născut la Vancouver, Canada, în 1946, Jeff Wall este, la începutul anilor 70, unul dintre membrii importanți ai Școlii de la Vancouver, de fotografie conceptualistă și post-conceptualistă. ”The Destroyed Room” (1978) este lucrarea prin care Jeff devine artistul pe care-l cunoaștem și azi. Este lucrarea prin care el însuși își definește fotografiile drept instalații, fapt subliniat de folosirea unui suport transparent, din plastic care încapsula lucrarea. ”Picture of a Woman” (1979) este cea mai cunoscută lucrare a artistului în care este folosit, ca suport, lightbox-ul comercial, recuperând astfel - ludic și critic - arta din zona publicității. ”Mimic” (1982) plonjează direct în cinematografie, codificând într-o singură imagine o întreagă narațiune privind imigrația, identitatea și clivajele sociale. 

În anii 90, Jeff Wall a realizat o serie de lucrări de mare complexitate în care parafraza explicit operele clasice ale unor artiști renumiți. Una dintre cele mai celebre. ”A Sudden Gust of Wind” (1993), este o ”reconstituire” în cheie proprie a lucrării din jurul anului 1832 Gara Yejiri, Provincia Suruga” semnată de artistul japonez Katsushika Hokusai.

Jeff Wall a avut expoziții și retrospective la Tate Modern, MoMA, Kunstmuseum Wolfsburg, Art Institute of Chicago și altele. De marți, 9 octombrie, el va avea pentru prima oară în România, mini-retrosepctiva ”MEN”, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, cu ocazia inaugurării acestuia.

Luni, 8 octombrie 2018, de la ora 16:00, în aula Bibliotecii Central Universitare din București, Jeff Wall, unul dintre cei mai importanți artiști la nivel internațional, va vorbi în premieră publicului.

4  Tip eveniment