X
0
Concordia Discors. Gert și Uwe Tobias
\ 11 aprilie
BannerImage
Banner
Concordia Discors. Gert și Uwe Tobias
Expoziție.
Duminică, 11 aprilie, ora 11:00
Curator, Erwin Kessler
MARe/Muzeul de Artă Recentă, în parteneriat cu Goethe-Institut București
*Date fiind reglementările în curs, expoziția va fi deschisă fără vernisaj, putând fi vizitată începând de duminică, 11 aprilie, de la ora 11:00.
 
Gert & Uwe Tobias, născuți în 1973 în Brașov, România, trăiesc și lucrează împreună în Köln.
Ei au obținut recunoaștere internațională pentru printurile colorate pe lemn, de dimensiuni monumentale, de o complexitate extremă, conceptual înșelătoare, cu aspect suprarealist, lăsând impresia unor lucrări expresioniste cu elemente abstracte. Stilul lor aparent manierist reprezintă o redare perturbatoare, unică și cuprinzătoare a multiple manierisme, combinând tehnicile medievale cu ideologiile moderniste, chiar progresive, dar epuizate.
În epoca multiplicării globale în masă chiar și a obiectelor 3D, cei doi Tobias au readus în atenție o tradiție germană bizară, dar deosebit de importantă pentru istoria artei - xilografia.
 
Aceeași tehnică folosită, printre alții, chiar de Hausbuchmeister-ul Martin Schongauer și ulterior de Albrecht Dürer în producerea imaginilor revoluționare ale evului mediu târziu și modernismului timpuriu este preluată și de Gert & Uwe Tobias printr-un procedeu conservator, dar cu importante inovații.
 
În loc să sculpteze forme și figuri în blocurile masive de lemn, să le acopere apoi în cerneluri colorate și ulterior cu hârtie pentru a realiza printuri, ei au produs cu inevitabilă mândrie națională germană o mașinărie electrică, personalizată, unică în lume. Această mașinărie poate tăia bucăți foarte subțiri din lemn realizând cu precizie formele și figurile date. Ulterior, gravurile astfel realizate sunt înmuiate în cerneluri colorate și, la final, cei doi artiști literalmente sar cu ele pe foi imense de hârtie, imprimând formele prin presiunea creată de propria greutate corporală, într-un fel de gimnastică fizică, dar și creativă.
 
Tehnica lor artistică foarte riguroasă, care solicită mintea, corpul și abilitățile manuale reprezintă o metodă neortodoxă de a produce artă contemporană, punând sub semnul întrebării încadrarea actuală a operelor de artă.
 
În acord cu tehnica de realizare, frații Tobias aduc laolaltă și îmbină în mod critic simboluri importante din istoria artei, printurile lor reunind basmele, miturile, simbolurile din cultura pop și subiecte culturale high-end cu legende low-end legate în mod ironic de țara lor natală, Transilvania lui Dracula, dar și cu estetica neo-Dada, readusă la statutul de practică artistică propriu-zisă în loc de tendința distructivă, anti-artistică a începutului secolului 20. Producția feerică, plină de culoare, de bucurie și de umor a fraților Tobias pune bazele unui univers bogat de viață artistică spumoasă, ceea ce este poate cel mai important aspect.
 
Expoziția a fost precedată de conversația online care i-a reunit pe de o parte, pe Gert & Uwe Tobias, din atelierul lor din Köln și, pe de altă parte, pe Joachim Umlauf și Erwin Kessler, la sediul Goethe Institut-București, în cadrul seriei ”Rendezvous”, ediția din 26.03.2021.
Conversația a fost purtată pe marginea poziționării estetice și tehnice ale celor doi gemeni, vorbindu-se despre creativitatea lor comună și despre opinia lor despre miturile locale și practicile globale. Discuția a putut fi urmărită live online pe pagina de Facebook: Goethe-Institut Bucuresti joi, 26 martie 2021 de la ora 18:00.
 
A fost primul simpozion online al celor doi celebri artiști gemeni din Germania, iar ”Concordia discors” constituie prima lor expoziție în România.