X
0
În MARe cu Vioara Bara
\ 13 aprilie
BannerImage
Banner

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, ora 19:00, artista Bara Vioara va fi ghidul dumneavoastră la MARe/Muzeul de Artă Recentă.
Acces: 30 lei/persoană.

Da, Vioara Bara. Până acum au fost ”ghizi” ai muzeului: Gorzo, Gili, Ana Bănică, Tara von Neudorf și Nicolae Comănescu (în ordine cronologică). Au fost cu noi și cu dumneavoastră în MARe, au arătat cu degetul către, au trecut peste, au criticat, au apreciat, au glumit, au vorbit serios. Alături de ei, nu doar publicul, ci și noi, cei din echipa MARe, am descoperit un muzeu nou, inedit, plin de istorii, de secrete, de scăpări și de măreție.

Urmează Vioara Bara, artista care, la momentul de față (și la cel la care vă va introduce în muzeu, dar în acel MARe pe care îl vede ea), te primește/înfruntă cu două lucrări de mari dimensiuni: ”Universul mare mănâncă universul cel mic” (1990), din Colecția Permanentă, și ”Totem pour moi” (2001), împrumutată dintr-o colecție privată pentru a figura (sau chiar pentru a domina) în expoziția temporară ”Fete de vis”.

Tablourile semnate de Vioara Bara au ”plămâni”. Strigă! Sunt puternice, sonore, bubuitoare. Linii și tușe nervoase, ”zgâriate”, culori agresive, suprafețe mari, opulente, pline de agitație și de dinamică. Femeile din lucrările Vioarei Bara (cel puțin în cele expuse la MARe) sunt vii! Sunt monstruoase. Totemice. Mitologice. Sunt demoni și zeițe, fecunde și ucigătoare, au pântece doldora de universuri posibile, așteptând să țâșnească dintre și printre picioarele desfăcute larg. Erotice și deformate, ele mor pentru a trăi dincolo de moarte și trăiesc într-o permanentă întâlnire cu propriile coșmaruri. Căci Vioara Bara nu iubește ”rozul”, culoarea pastelată, nici seninătatea convingerilor de manual.

Ea are tonul, mânia, dar și prospețimea mereu confirmată a unui prooroc care dezvăluie lumii grozăviile și mărețiile care se contopesc dincolo de dihotomia dintre un bine și un rău banal, mundan, de buletin de știri. Vioara Bara pictează ca și cum ar porunci, dar nu în numele ei, ci în numele a ceva ce o străbate fără ca ea să fi cerut asta. Un oracol? Poate.

Un ghid? Sperăm. În lumea ei cu iz de infern care nu sfidează izbăvirea, Vioara Bara ne-ar putea fi o călăuză dantescă.

Ne putem aștepta la orice. În fond, șamanii sunt destul de imprevizibili.

Născută în 1957 la Tășad, Bihor, Vioara Bara a absolvit, în 1983, Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, secția Scenografie. Locuiește și lucrează la Oradea.

2  Tip eveniment