X
0
În MARe cu Suzana DAN
\ 30 mai
BannerImage
Banner

JOI, 30 mai, ora 19:00, Suzana Dan va fi ghidul dumneavoastră în MARe/Muzeul de Artă Recentă. 

Bulevarul Primăverii 15, Sector 1,  București

Acces: 30 lei.

Înscrieri la gift.shop@mare.ro 

Nu este greu să remarci lucrările Suzanei Dan! Există acolo un soi de concupiscență, de opulență, de prea plin. O anumită poftă, o lăcomie chiar... Formele sunt rotunjite, dar nu neapărat ”pufoase”, până și culorile – puternice, vii, stridente, țipătoare – au ”carne”. Pictura Suzanei Dan este orgiastică și nu doar prin reprezentările explicite ale nudității și ale organelor sexuale, ci și atunci (sau mai ales atunci!) când acestea lipsesc. În fiecare lucrare dai de erotism debordant, desuet, descoperi un budoar paradisiac sau un infern absolvit de păcate.

Suzana Dan este o îmblânzitoare de animale. Un bestiar minimalist, format dintr-o listă scurtă, dar dinamică, de animale. Câinii! Câinii mai ales. S-ar putea scrie un tratat despre câinii din lucrările Suzanei Dan. Nu o să o facem aici. Vom observa doar că ”animalul – câine” este un pretext uimitor de fecund pentru artistă. Apare în tot soiul de ipostaze: dominator, pus la colț, umilit, agresiv sau îmblânzit, decapitat sau răsfățat, copulând, murind, trăind.

E ca și cum fiecare câine nu ar fi altceva decât încarnarea unei emoții, a unui pericol, a unui context social. Ființă sociabilă, protectoare, afectuoasă, dar și periculoasă, câinele a devenit pentru Suzana Dan ceea ce a fost dealul pentru Bernea: un fetish! Alte animale din bestiarul Suzanei? Tigrul. Omul!

În acest moment, Suzana Dan este prezentă în muzeu prin două lucrări: ”Happy dogs” (2006), în Colecția Permanentă, și ”Sadness is Looking at Me” (2009) în expoziția temporară ”Fete de vis”. În cele două lucrări avem cele trei ”animale”: câinele, tigrul și omul.
În ambele lucrări vedem butaforia, copertinele grele, ridicate, dezvelind scenă și ”actori”, lumea ca un circ în care singurul spectator ești tu, cel aflat în treacăt sau într-un moment de perplexitate în fața lucrărilor.

Vă așteptăm, așadar, la MARe. În MARe. Cu Suzana Dan. Îmblânzitoare de fiare și dresor pasional.

Who let the dogs out?

1  Tip eveniment